четверг, 31 июля 2008 г.

Напій богів

У багатьох народів є міф про викрадення священного напою з небес. В індійському епосі оповідається про бога Індір, який перетворився в сокола і приніс на землю з неба напій Сому. У стародавніх римлян схожа легенда про ворона Пікуса, який поїв Ромула і Рема напоєм богів. Грецький Зевс, перетворившись на орла, викрав юнака Ганімеда, щоб він подавав на стіл богам-олімпійцям нектар. Батько ж Ганімеда, який втратив сина, отримав від Зевса у винагороду виноградну лозу, з плодів якої став робити вино.
Легенди легендами, але процес отримання вина досить складний. Воно виходить внаслідок спиртового бродіння роздавленого винограду (разом з мезгою або ж чистого соку) - тривалого хімічного процесу, який викликають дріжджі, мікроорганізми, що мають властивість розкладати цукор на спирт і вуглекислий газ. Саме спиртове бродіння є основою основ виноробства. При температурі 12-14 градусів і вище на поверхні виноградного соку або мезги з'являються пухирці вуглекислого газу - ознака початку бродіння. Через день-два бродіння стає бурхливим. Через два-три тижні бродіння затихає і, нарешті, зовсім припиняється. Замість солодкого соку виходить рідина, збагачена спиртом - вино. Вино, яке вибродило, обережно зливають, щоб залишився дріжджовий осадок, воно деякий час витримується у винних погрібах (там вино освітлюється, поліпшується його смак і аромат). При досягненні необхідної зрілості вино розливають у пляшки. Так народжуються столові натуральні виноградні вина.
Залежно від вмісту цукру у винограді отримують при бродінні вина різної міцності, яка обчислюється в градусах або в об'ємних відсотках (% об.). Один відсоток цукру у віджатому суслі дає при зброджуванні 0,6% об. спирту. Крім цукру виноград містить ще й кислоти - винну, яблучну, лимонну. Саме це співвідношення між цукром і кислотами визначає смак винограду і тип вин - столових, міцних, шипучих.
Вина, виготовлені з додаванням спирту, називаються кріпленими або спиртованими. Спирт, який застосовується у виноробстві, має бути ректифікований (прозорий, очищений від домішок, без сторонніх смаків і запахів).
Виноградні вина діляться на тихі (які не містять вуглекислоти) і шипучі (які містять вуглекислоту). У свою чергу, тихі вина діляться на столові, кріплені й ароматизовані. Столові вина містять спирт природного бродіння від 9 до 14% об. За вмістом цукру столові вина поділяються на сухі - не більш як 0,3% із залишковим цукром до 1%; напівсухі - від 1% до 2,5% і напівсолодкі - від 3% до 8%.
За якістю тихі вина поділяються на ординарні, марочні й колекційні. Ординарні - вина, що випускаються без витримки, але не раніше ніж через три місяці від дня переробки винограду. Це абсолютно звичайні вина, які не відрізняються якими-небудь особливо високими якостями.
Марочні - витримані високоякісні вина, що виробляються з кращих сортів винограду в окремих виноробних районах за спеціальною технологією, встановленою для кожної марки вина. Тривалість витримки для сухих столових марочних вин не менше 1,5 року, вважаючи з 1 січня наступного за урожаєм року. Для міцних і десертних марочних вин - не менше двох років. Це вина високих смакових якостей, які зберігаються рік у рік.
Колекційні - надзвичайні за якістю марочні вина, які після закінчення терміну витримки в бочках додатково витримуються не менше трьох років.
Шипучі вина також діляться на групи. Вина, насичені вуглекислотою природним шляхом (бродінням у герметичних ємкостях під тиском). Це вина типу "Советского шампанского", приготовані за спеціальною технологією шляхом повторного бродіння оброблених шампанських виноматеріалів, отриманих із певних білих і червоних сортів винограду. Шампанське, отримане шляхом повторного бродіння у пляшках і витримане в них не менше трьох років, називається "витриманим".
Ігристі - вина, отримані шляхом повторного бродіння сухих або кріплених виноматеріалів у герметично закритих ємкостях за технологією, затвердженою для кожного найменування вина.
Натуральні напівсолодкі ігристі - вина, приготовлені збродженням виноградного соку в герметичних резервуарах під тиском із припиненням бродіння на певному етапі.
Газовані - вина, штучно насичені вуглекислотою.
Ароматизовані вина - особливий тип. Їх аромат створюється штучно, за рахунок додавання листя, квітів, насіння та коріння пряних або ефіроолійних рослин та їхніх настоїв. Такі вина називають вермутами. Найпоширенішою рослиною для ароматизації вина є полин.
Вино може бути приготоване з одного сорту винограду (сортові вина) або кількох сортів (купажні вина). Існують міцні вина, деякі портвейни і мадери, приготовані з п'ятнадцяти сортів винограду, композиція яких дає продукт дуже високої якості.
Звідси висновок: хороше вино не може бути дешевим. Надто низька ціна має насторожити покупця. Можна перевірити вино самостійно. Направивши пляшку на штучне світло, різко переверніть її шийкою донизу і зверніть увагу на характер осаду. Надмірна кількість його має насторожити. У марочному вині допускається осад винного каменя, але він не повинен повністю покривати денце пляшки. Природний осад має щільну консистенцію і осідає швидше, ніж домішки.
Підготувала Тетяна ЯРГІНА.

Комментариев нет: