пятница, 1 августа 2008 г.

Запитуєте — відповідаємо

Виховую дитину сама, батько ухиляється від сплати аліментів. Чи можу я в такому разі розраховувати на допомогу держави?

Згідно з діючим Тимчасовим положенням про виплату державної соціальної допомоги на дитину, таку допомогу можна отримати в разі, якщо є рішення суду, однак батько аліментів не сплачує і це підтверджується довідкою з виконавчої служби, або проти нього порушено кримінальну справу за статтею "Злісне ухилення від сплати аліментів", або місце проживання його невідоме.
Для одержання матеріальної допомоги необхідно звернутися в Управління праці та соціального захисту (раніше називалось "собез") за місцем проживання дитини. Необхідно взяти довідку з державної виконавчої служби району, де знаходиться виконавчий лист, заповнити заяву встановленого зразка, надати документи: свідоцтво про народження дитини і свідоцтво про розлучення, якщо батьки розлучені (бо можливі ситуації, коли батьки перебувають у шлюбі, однак є рішення суду про сплату аліментів, необхідна копія виконавчого листа).
Управлінням праці та соціального захисту населення у такому разі щомісяця нараховується матеріальна допомога у розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Кошти виплачує держава. Але треба знати, що потім державні органи виконавчої служби шукатимуть відповідача з метою стягнення з нього і повернення на користь держави витрачених на дитину коштів.
Довідки з виконавчої служби про те, що аліменти з відповідача не стягуються за певних причин, поновляються кожні шість місяців.
Відповідальний за рубрику
Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ.

Комментариев нет: