пятница, 1 августа 2008 г.

Корисні поради

ГАРБУЗ. ЩО МОЖЕ БУТИ КРАЩОГО НА СВІТІ?
М'якуш гарбуза - дієві ліки
Клітковину гарбуза легко засвоює організм, завдяки чому страви з нього рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки у гарбузі багато солей міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення, його вживають 'для профілактики недокрів'я, а ще, завдяки великому вмісту пектину, що сприяє виведенню холестерину, - атеросклерозу. Гарбузовий м'якуш, у якому міститься багато каротину, вітамінів С, В1, В2, вживають для поліпшення функціональної діяльності кишечнику (від закріпів).
15
Регулярне вживання сирого гарбуза, соку з нього, гарбузових каш та інших страв поліпшує травлення, зменшує набряки. Його радять людям із харчовою алергією як страву, що має гіпоалергенні властивості. Страви з гарбуза рекомендують до раціону хворих на гепатит та холецистит, людям із жовчнокам'яною хворобою, хронічним колітом та ентероколітом у стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострим і хронічним нефритом та пієлонефритом. Гарбуз рекомендують вагітним у разі нудоти.
Страви з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс хворобу Боткіна, бо діючі речовини м'якуша прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки. Вони застосовуються також як засіб для виведення надлишку рідини з організму (водянка, хвороби нирок). Гарбуз слід вживати протягом 3-4 місяців у сирому вигляді по 0,5 кг, а у вареному й печеному - до 1,5-2 кг щодня. У лікуванні хвороб нирок вживають не сам м'якуш, а свіжий сік із сирого гарбуза - по 0,5 склянки на добу. Сік із гарбуза має і заспокійливі властивості, поліпшує сон.
З косметичною метою використовують як свіжий, так і варений м'якуш гарбуза. Кашку з натертого сирого гарбуза накладають у разі екземи, опіків та висипань на шкірі після сонячних опіків, на ступні - за перевтоми після тривалого ходіння. Скибочки сирого гарбуза прикладають (часто змінюючи) на фурункули, аби пришвидшити дозрівання їх. Маска для сухої шкіри: 2 ст. л. кашки із вареного гарбуза змішують з 1 ч. л. олії й наносять на 15 хв на обличчя, знімають ватним тампоном, змоченим молоком чи вершками.
Гарбузове насіння виганяє глисти
Гарбузове насіння здавна застосовують у народній медицині від глистів та як засіб, що допомагає у разі захворювання сечостатевих органів, особливо, якщо є спазми, котрі затримують випускання сечі, та за появи у ній крові.
Зі свіжого, ще не висушеного, й не очищеного насіння гарбуза можна приготувати протиглисні ліки: 500 г (це близько 500 насінин) подрібнити разом із лушпинням у млинку для м'яса, залити подвійною кількістю води (5 склянок) і випаровувати вологу протягом двох годин на помірному вогні, не доводячи до кипіння. Після цього відвар, згущений майже наполовину, процідити через марлю, з його поверхні зібрати шар олії. Немовляті віком до року цих ліків дають по 10 мл, коли ж дитині, скажімо, 8 років, порцію збільшують до 80 мл. У дні лікування від глистів потрібно споживати рідку їжу (супи, каші, овочеве пюре, кисле молоко тощо). Увечері рекомендують застосовувати проносну сіль (25-30 г для дорослих). Уранці наступного дня вдаються до очисної клізми і п'ють ковтками приготовані ліки натщесерце протягом 30-40 хв.
Рецепти з гарбуза Напої
- Гарбуз почистити, помити холодною водою, натерти на дрібній тертці і вичавити 100 мл гарбузового соку. Змішати з огірковим розсолом (ЗО г), додати сіль, цукор і чорний перець за смаком.
- Змішати гарбузовий (100 г) і томатний (50 г) соки, додати сіль, цукор, чорний мелений перець за смаком. Можна додати дрібно нарізану зелену цибулю або петрушку.
Кисіль із гарбуза
- Гарбуз (500 г) почистити і натерти на дрібній тертці. Картопляний крохмаль (1,5 ст. л.) розвести холодним молоком (0,25 л), вилити у гаряче молоко (0,25 л) і, перемішуючи, кип'ятити. Додати ванільний цукор, трішки солі, натертий гарбуз. Все добре розмішати; довести до кипіння.
До киселю можна подати ягідний охолоджений сік (малиновий, з червоних порічок).
Салати
- Стиглий гарбуз почистити від шкірочки, волокнистої тканини, насіння і натерти на тертці. Для гостроти додати лимонний або фруктовий сік, трохи цукру або полити рідким медом (сиропом варення - вишневого, сливового, обліпихового тощо). Посипати подрібненими горіхами або підсмаженим очищеним гарбузбвим насінням.
- Стиглий гарбуз (200 г) почистити від насіння і шкірки, натерти на крупній тертці. Так само приготувати яблука (2 шт.). Усе це змішати з родзинками (1-2 ст. л.). Заправити цукром (1 ст. л.) і сметаною (2 ст. л.).
Гарбуз печений
Стиглий гарбуз розрізати, видалити волокна й насіння (шкірочку не знімати) й запекти у духовій шафі (витримати там протягом години залежно від розміру гарбуза). Охолодити й подати з холодним пряженим молоком або вершками із цукром чи медом. Під час запікання гарбуз можна 2-3 рази полити вершковим маслом і подати до столу гарячим.
Гарбуз тушкований
Гарбуз (1 кг) почистити, порізати невеличкими кубиками, соломкою або брусочками, стушкувати з маслом (100 г) і цукром (50 г), додавши невелику кількість води. Посолити за смаком. Тушкувати, доки гарбуз не стане м'яким, а вода не випарується. Подавати гарячим або холодним.
Відповідальний за добірку "Наше здоров'я"Ярослав ШЛАПАК
(УКРІНФОРМ)

Комментариев нет: