пятница, 1 августа 2008 г.

У хорошого господаря нічого не пропадає

Що не кажіть, а у багатьох з нас чимала частина овочів та фруктів йде у відходи. Шкода! Тому давайте навчимося трохи менше викидати.

Залишки зелених помідорів
Помідори у нас зараз дозрівають, але самий дріб'язок напевно не дозріє або, що ще гірше, вкриється чорними плямами фітофтори. Щоб цього не було, зваримо з помідорного дріб'язку варення. Наберемо, наприклад, 80 штук, видалимо з них шпилькою насіння, намагаючись не вигрібати м'якоть і зберегти плоди в цілості. Поваримо в трьох-чотирьох водах по 3 хв., після чого обполоснемо їх до трьох разів, щоб видалити помідорний запах. Приготуємо цукровий сироп з 1 кг піску і 1 скслянки води. Коли остигне, покладемо в нього підготовлені помідори і дамо закипіти на сильному вогні. Тільки закипіти! Знімемо з вогню, дамо вистоятися. Варення буде ¦ приємнішим, якщо в нього перед кінцем варива додамо на смак лимонну кислоту.
Варення у нас буває заготовлено багато і різного, а це, як оригінальне, піде для пригощання в особливих випадках.
Буряк сушений
Багато буряка виросло, а зберігати особливо ніде. Давайте посушимо. Відберемо для цього буряк темно-червоний, без світлих прожилків. «Суш- ї ку» використовуємо взимку, вона надасть борщам красивого кольору.
Вимиті коренеплоди потримаємо в киплячій воді до напівготовності, потім охолодимо водою, поріжемо на тонку локшину або кружечки завтовшки 3-4 мм і поставимо сушити в духовку на густу сітку, покладену на грати. Можна сушити і на деці, але тоді потрібно частіше помішувати, щоб не пригоріло. Духовку ввімкнемо на слабкий вогонь, а дверці залишимо прочиненими на ширину
долоні.
Перерослі огірки
Свіжі перерослі огірки очистимо, натремо на крупній терці, посолимо, зіллємо надлишок соку і змішаємо з розім'ятим сиром, сметаною, кільцями ріпчастої цибулі і посиплемо меленим перцем. Готувати почнемо за півгодини до їжі. Подаючи на стіл, посиплемо зеленню. Якщо до такого салату додати варену картоплю, вийде непогана основна с трава на сніданок або вечерю.
Яблучна шкірка
Коли заготовлюють сік з яблук, стільки завжди викидається серцевин! А від інших заготовок залишається багато шкірки. Деякі залишають ці відходи на вино, але кому це неціка-' во, можуть приготувати 'дуже приємне на смак желе. Складемо яблучні відходи в каструлю, додамо трохи води і поваримо 20-25 хв. на слабкому вогні. Сік процідимо, поставимо на плиту і випаруємо наполовину. ' Потім додамо цукор і почнемо варити до тих І пір, поки сироп не почне і загусати і рожевіти. Для аромату покладемо м'яту. Гарячу масу виллє-I мо в плаский посуд і посиплемо цукровою пудрою.
Грушева шкірка
Ця заготівка піде як добавка до заварки чаю. Шкірку груш і насінні гнізда, що залишилися після заготовок, висушимо в духовці, змелемо в кофемолці, просіємо через сито і змішаємо з цукровим піском (2 частини порошку на 1 частину цукру). Використовуємо для заварки разом із звичайним чаєм. Такий чай смачний, ароматний і корисний.
Л. Ісаченко

Комментариев нет: