пятница, 1 августа 2008 г.

Топографи в Іраку.

Указом Президента України від 11.03.2003 введено в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 20 лютого 2003 року «Про направлення батальйону радіаційного. Хімічного та біологічного захисту ЗС України,в разі звернення держав регіону Перської затоки і Близького Сходу,для надання допомоги в захисті цивільного населення». В червні 2003 року Верховною Радою України було прийнято рішення про направлення українського контингенту в польський сектор контролю у складі багатонаціонального з’єднання.
З 10 серпня 2003 року 5-а,6-а,7-а,окремі механізовані бригади (омбр) виконували завдання у складі стабілізаційних сил в Іраку. Український контингент був підпорядкований ГШ ЗСУ і діяв під егідою об’єднаного штабу. Миротворці діяли згідно з повноваженнями Ради Безпеки ООН. Українські підрозділи бригади стабілізаційних сил дислокувались у провінції Васіт в трьох гарнізонах.
Перший гарнізон на базі «Дельта» (м.Ель-Кут) – управління бригади та два батальйони; другий гарнізон – 2-ий батальйон на аеродромі у районі Ес-Сувейра в базовому таборі «Зулу»; посилена рота – до 2004 року на кордоні між Іраком та Іраном (вона здійснювала контроль прикордонних процедур при перетині кордону).
Не є таємницею,що участь в миротворчих операціях під егідою ООН стала важливою в усій міжнародній діяльності як для України,так і для її Збройних Сил. Зокрема, з 1992 року, коли Україна почала брати участь у миротворчих місіях, через різного роду контингенти пройшло близько 30 тис. військовослужбовців. Серед них були військовослужбовці і нашої військової частини А4127 , які проходили місію у республіці Ірак.
Це: начальник топографічного відділення капітан Монець Олександр Валентинович, який в перебував в Іраку з 24 вересня 2004 року по 28 квітня 2005 року на посаді офіцера оперативного відділення 72 ОМБр, м. Ес-Сувейра (базовий табір «Зулу»).
Старший геодезист капітан Нестерович Руслан Несторович, перебував в Іраку з 14 лютого 2004 року по 8 жовтня 2004 року на посаді офіцера оперативного відділення 61 ОМБр, м.Ель-Кут.
Начальник складу старший прапорщик Тітарчук Сергій Миколайович, знаходився у місії з 26 вересня 2004 року по 4 травня 2005 року на посаді начальника складу (топокарт) 72 ОМБр, м.Ель-Кут (базовий табір «Дельта»).
Заступник командира автомобільного взводу відділу забезпечення старший сержант військової служби за контрактом Капелюх Олександр Анатолійович, перебував в Іраку з 8 серпня 2003 року по 28 лютого 2004 року на посаді водія штабної роти управління 5ОМБр, м.Ель-Кут.
На бригаду покладалися наступні задачі: підтримка миру та стабільності, проведення гуманітарної місії, зокрема, надання допомоги шкільним навчальним закладам, захисту структури комунікацій і громадських об’єктів, патрулювання, охорона, несення служби на блок – постах, супроводження конвоїв.
Миротворці нашої частини під час виконання місії виконували наступні задачі,які напряму пов’язані з їхнім фахом: ведення чергових карт; проведення розвідки маршруту на наявність небезпечних ділянок,прокладання руху колон; навігаційне забезпечення патрулювання провінції Васіт; топографічними та спеціальними картами,фотодокументами,GPS-приймачами; визначення координат цілей вогневих уражень цілей; корегування вогню та інші.
На теперішній час в навчальних центрах Збройних Сил України проходить підготовку особовий склад для участі в майбутніх операціях під егідою ООН. В цій підготовці беруть участь і військовослужбовці нашої частини.
капітан Матвійчук Соломія

Комментариев нет: